Huis a/d Werf presenteert Solex en het Maarten Altena Ensemble (MAE). Componist Altena arrangeerde de sample-pop van Solex voor zijn ensemble. Solex op haar beurt dook in ’25 jaar Altena’ en smeedde hiervan een nieuw werk: 1+1=11. Altena’s door Solex geplunderde klanken werden met knippen en plakken tot iets nieuws getransformeerd en keren in een andere gedaante terug naar het MAE, dat ze samen met Solex op het podium ten gehore brengt. Naast 1+1=11 nemen Solex en MAE samen met zangeres Noa Frenkel enkele nummers van de Amerikaanse componist Charles Ives onder handen. Ives – een componist uit het begin van de vorige eeuw – deed met zijn niet-digitale samplings van geluiden uit het dagelijks leven in feite iets vergelijkbaars als Solex nu een kleine eeuw later met behulp van de computer doet. De muzikale grondstof van deze voorstelling was al deels te beluisteren op het afgelopen Crossing Border festival.

Solex en MAE

De muziek van Solex (Liesbeth Esselink) hakkelt, stottert en stuitert. Met geluidsfragmenten, geplukt van 2e-hands platen, benadert zij de tegendraadse, maar perfecte popsong. In de kelder onder haar platenwinkel zet zij de kleinste drumgeluidjes of saxofoonriedeltjes in haar sampler en bouwt er een liedje van, bijeengehouden door haar zang.

Het ensemble MAE is een ontmoetingsplaats voor diverse muziekgenres. De tien leden van verschillende nationaliteiten komen uit de wereld van de oude muziek, nieuwe muziek, pop, jazz en improvisatie. Alle partituren die het Ensemble onder handen neemt, worden verrijkt, verdiept en aangescherpt, met klanken, geluiden en geïmproviseerde muzikale gebaren.