All the unhappiness of man stems from one thing only: that he is incapable of staying quietly in his room”

Solitude is een audiovisuele voorstelling van Arnoud Noordegraaf en Robert van Heumen, waarin de bezoeker wordt meegevoerd in de belevingswereld van de hoofdpersoon, een reis die hem leidt naar de uithoeken van de geest.

Met hoofdtelefoons op en gescheiden van andere bezoekers door transparante projectieschermen bevinden de bezoekers zich in een geïsoleerd, audiovisueel décor. In een vervreemdende sfeer wordt de bezoeker zich meer en meer bewust van kleine details en alledaagse geluiden en beelden. Maar zonder houvast en referentiekader wordt hij ook heen en weer geslingerd tussen korte momenten van extase en een onderhuids gevoel van spanning.

Solitude is geïnspireerd op Paul Auster’s roman The Invention of Solitude en kent een gelijksoortige gelaagdheid als Auster’s werk. Net als de Russische petroushka-poppetjes is elk verhaal weer verbonden met het volgende. De verhaallijnen weerklinken in één gezamenlijke harmonie, soms chaotisch en verontrustend. Stem strijdt met stem, personage met personage. Solitude is een audiovisuele ervaring, waarbij elke bezoeker zijn eigen verhaal creëert.