In een quadrofonische arena woedt de strijd om hoorbaarheid. Onder het wakend oor van de scheidsrechter gaan muzikale gladiatoren elkaar te lijf met een uitgebreid arsenaal aan elektronisch wapentuig. Sonische spionage, infiltratie, atonaal gedrag en vijandige opnames; vals spelen is toegestaan…

Sonic Wargame is een muzikaal spel dat gespeeld wordt door vier spelers. Er is ook een scheidsrechter. De spelers zijn opgesteld in de vier hoeken van de ruimte. Elke speler heeft een luidspreker en een spelconsole. Het publiek beweegt zich overal vrijelijk tussen door. Het geheel houdt het midden tussen een levende installatie en een interactief concert. Je zou Sonic Wargame ook als een collectief muziekinstrument kunnen zien, hoewel het eerder een “meta- instrument” is; een eigenwijs mengpaneel dat door alle deelnemers samen wordt bediend.

Het spel werkt als volgt: De spelers kunnen elkaars luidspreker aan of uit zetten door middel van het uibrengen van stemmen op elkaar. Het stemmen wordt gedaan met een schakelaar op de spelconsole. Een elektronisch brein laat het geluid van een speler pas door als die speler twee of drie stemmen van de andere spelers krijgt. Op een matrix van gloeilampen wordt aangeduid wie er op wie stemt en wie er op dat moment hoorbaar is. Een video-projectie geeft aanvullende informatie over het spel en toont de scores van de spelers.

Hoewel het publiek dus steeds verschillende spelers hoort, zijn de spelers onderling dusdanig verbonden dat ze te allen tijde elkaars geluid kunnen ontvangen. Het is namelijk de bedoeling dat ze voortdurend elkaars geluid aftappen en bewerken, zodat het geheel als een steeds veranderend en zichzelf regenererend organisme gaat functioneren.

Er zijn verschillende spelvariaties. De spelers kunnen muzikanten, DJ’s of leden van het publiek zijn. De concertversie van Sonic Wargame wordt gespeeld met vier teams van elk twee spelers (in totaal acht personen dus) omdat het niet mogelijk is om tegelijkertijd een instrument te bespelen en de spelconsole te bedienen. In de installatieversie fungeren de consoles zelf als instrument. Tussenvormen zijn echter ook denkbaar, bijvoorbeeld een concert-installatie met vier muzikanten waarbij het publiek middels de spelconsoles bepaalt wie er hoorbaar is, of een installatie-concert waarbij muzikanten de consoles als instrument gebruiken.