donderdag 8 september 2011, 20.30 uur in Tivoli, Utrecht.
vrijdag 9 september 2011, 20.30 uur in Paradiso, Amsterdam.
zaterdag 10 september 2011, 20.30 uur in het Muziekgebouw, Eindhoven.

Met Thundercat featuring Austin Peralta, Kid Koala, Hauschka, Lean Left, Erik Bosgraaf, Sarah Nicolls, Slagwerk Den Haag en Lunapark. Met werken van o.a. Michel van der Aa, Philip Glass, Jacob van Eyck, Seung-Ah Oh, Aphex Twin and Arnold Marinissen, Mayke Nas and Wouter Snoei and Rozalie Hirs.
Tijdens the Night of the Unexpected garanderen we je één ding: je wordt verrast! The Night is een festival van één nacht, waarin de verscheidenheid en dynamiek van de hedendaagse muziek centraal staat. Met andere woorden: een avond vol muzikale verrassingen die je dwars door stijlen en genres voert, van ingetogen kamermuziek tot loeiharde noise.
Het programma wordt in een strak geregisseerde opeenvolging van korte, puntige optredens (zonder pauzes) gepresenteerd, waarbij het podium dikwijls wordt verlaten om optimaal gebruik te maken van de verschillende ruimtes en plekken die de zalen bieden. Met een onconventionele presentatiewijze wil the Night een unieke beleving van muziek mogelijk maken voor zowel artiesten als publiek.

  • Thundercat: Zijn door Flying Lotus geproduceerde debuut – ‘The Golden Age of Apocalypse’ – komt pas daags voor The Night uit op Brainfeeder. Thundercat laat zich (volgens Thundercat) het best omschrijven als een combinatie tussen ‘classic jazz fusion, futurist electronic strains and timeless musical seeking’.
  • Kid Koala: Eric San, alias Kid Koala, staat bekend als Ninja Tune’s king of turntablism. De Canadees, die het knippen en plakken tot kunst heeft verheven, weet de meest uiteenlopende en ongewone samples tot een surrealistisch geheel te kneden.
  • Hauschka: De muziek van ‘prepared piano’-kunstenaar Volker Bertelmann – Hauschka – wordt wel getypeerd als ‘hedendaags minimaal klassiek’. ‘Salon des Amateurs’ is de titel van zijn laatste album, waarop onder andere Múm-drummer Samuli Kosminen en Calexico’s John Convertino en Joe Burns te horen zijn. Een intieme ouverture voor de herfst.
  • Lean Left: Lean Left is een supergroep uit de improvisatiescene met de virtuoze rietblazer Ken Vandermark, meesterlijk slagwerker Paal Nilssen-Love, en beide gitaristen van The Ex, Terrie Hessels en Andy Moor. Vrije muziek met een vlijmscherpe rand. Lean Left speelt niet in Eindhoven.
  • Erik Bosgraaf: Het komt niet vaak voor dat een blokfluitist in De Wereld Draait Door te zien is. Maar het gaat hier dan ook om de virtuoze blokfluitist en winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2011, Erik Bosgraaf. Met gemak voert hij zowel oude als hedendaagse muziek uit. Met behulp van elektronica kan Bosgraaf zelfs als Jimi Hendrix klinken, zoals hij in DWDD liet horen.
  • Sarah Nicolls: De bewegingen van pianiste Sarah Nicolls interacteren met de bewegingen op beeld in het werk ‘Transit’ van Michel van der Aa, een stuk geschreven in het multidisciplinaire idioom waarin Van der Aa meester is. Van der Aa verwierf internationale bekendheid met de (kamer)opera’s ‘One’ en ‘After Life’, waarin muziek, video en theatrale elementen samenkomen.
  • Slagwerk Den Haag: Dat slagwerk ook met krijtjes op een schoolbord schrijven is, toonde Slagwerk Den Haag (SDH) reeds aan. Het werk ‘Words and Beyond: Hwang Jin-Yi’ van de winnaar van de Toonzettersprijs 2010 Seung-Ah Oh – met Margriet van Reisen als mezzosopraan – is geïnspireerd op de Koreaanse tradities en symboliek. Dit werk en ‘I Delayed People’s Flights by Walking Slowly in Narrow Hallways’ van Mayke Nas en Wouter Snoei, worden in Amsterdam en Eindhoven uitgevoerd. In Utrecht speelt SDH ‘Venus’ van Rozalie Hirs.
  • Lunapark: “Lunapark is één van de leukste en inspirerendste ensembles voor nieuwe muziek van deze tijd”, aldus Erik Voermans in het Parool. Tijdens The Night of the Unexpected speelt Lunapark werk van de jonge Philip Glass, filmmuziek van Arnold Marinissen en een ambient verjaardagslied van Louis Andriessen. Lunapark speelt niet in Utrecht.