ROLAND SPEKLE

Biographie

Roland Spekle (Amsterdam 1959) is vanaf het midden van de jaren tachtig actief in de hedendaagse muziek. In zijn veelzijdige activiteiten stelde hij jonge, opkomende musici en componisten met een grensverleggende benadering van muziek in staat hun artistieke visie verder te ontwikkelen door hun werk artistiek te begeleiden en te produceren of op het podium te brengen. Daarbij richtte hij zich niet zelden op producties en manifestaties, die de scheidslijnen van muzikale genres overtreden of die, denkend vanuit muziek aansluiting vinden bij andere disciplines. Ook gaf hij CD’s met elektronische, electro-akoestische en geluidskunst muziek uit op het label Barooni.

Spekle begon zijn muzikale loopbaan in de alternatieve popmuziek, bouwde expertise op in elektronische en electro-akoestische muziek en werkt thans deels in de gecomponeerde muziek. Hij vervult met zijn activiteiten een stimulerende en initiërende rol en biedt veelvuldig een platform aan onafhankelijke, avontuurlijk ingestelde componisten, musici en kunstenaars.

Spekle is thans onder andere artistiek leider van The Night of the Unexpected (Gaudeamus Muziekweek, Paradiso), produceert bijzondere muziekvoorstellingen voor het productiehuis Barooni, is muziekprogrameur bij SMART Project Space, artistiek producent bij November Music en is als artistiek leider, producent of programmeur regelmatig betrokken bij presentaties van hedendaagse muziek in het buitenland.

Spekle was co-artistiek en zakelijk leider van het Ensemble MAE (voorheen het Maarten Altena Ensemble), produceerde muziektheater bij Huis a/d Werf, was concertprogrammeur en staflid van Steim, bestuurslid van de VAMP (Vereniging Actuele Muziek Podia), was voormalig kernmedewerker van het Impakt Festival en werkte als onafhankelijk programmeur onder andere voor het Louvre, Centre Pompidou, het Serralves Museum of Modern Art in Porto en het Huddersfield Contemporary Music Festival. In toenemende mate presenteert hij werk van Nederlandse componisten en musici op toonaangevende buitenlandse festivals en podia. Spekle is onder andere artistiek adviseur van het Huddersfield Contemporary Music Festival, alwaar hij mede programma’s met Nederlandse artisten samenstelt.

Roland Spekle is voorzitter van een commissiekamer van het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur, was lid van de commissie muziek van het FAPK en was daarvoor onder andere bestuurslid van het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht en de Vereniging voor Muziek Podia en producenten (VAMP). Tevens wordt hij regelmatig gevraagd voor gastdocentschappen.